Tartaly.info

Tartályok, tárolók, gépek, berendezések
- 0036303834000 - info@forma1.biz - ; info@tartalygyar.hu
1. TARTÁLYOK ÁLTALÁNOS TELEPÍTÉSE:

2. ÁLLÓ HENGERES TARTÁLYOK FÖLDBE TELEPÍTÉSE BETONOZÁSSAL:


3. HEGESZETT  PP. / PE. TARTÁLYOK TELEPÍTÉSE:

4. ACÉLTARTÁLYOK TELEPÍTÉSE TALAJVIZES TERÜLETRE:

5. SZENNYVÍZKEZELŐ BERENDEZÉSEK TELEPÍTÉSE

Tartály telepítés


1. TARTÁLYOK ÁLTALÁNOS TELEPÍTÉSE:


Általános telepítési útmutató


a forgalmazott -esővíz-, szennyvíz, ivóvíz, stb. tárolására is alkalmas, földbe ( is) süllyeszthető PE, és PP. műanyag tartályokhoz

A tartályok nem talajvizes területre készülnek, ha ilyen helyre akarja telepíteni, előtte mindenképpen egyeztessen a gyátóval!

Fontos: A hibák elkerülése végett a beépítési útmutatót a munka megkezdése előtt tanulmányozza át és tartsa kéznél! Az útmutatóban leírtakat és a vonatkozó munkavédelmi előírásokat tartsa be!


 • A telepítési hely kiválasztása és ennek feltételei

 • A tartály elhelyezéséhez a szélességi és hossz mérettel arányos szabad terület álljon rendelkezésre, hogy a gödör akadálymentesen elkészíthető legyen.

 • A tartály és a legközelebbi épület között legalább 1 m védőtávolságot ajánlatos megtartani. Ha a munkagödör mélysége meghaladja az alapozás mélységét a távolságot 3-6 méterre meg kell növelni. A tartály fölé építeni tilos! Egyéb kérdés esetén kérje ki statikus tervező véleményét!

 • Kerülje a tartály talajvizes területre történő telepítését, ezt nem ajánljuk. Amennyiben ez elkerülhetetlen, a tartály lehorgonyzására van szükség, melyhez kérje szakember (eink) segítségét!

 • A tartály terhelés szempontjából az ajánlatban szereplő földtakaróra ( nyakmagasság), valamint gyalogos közlekedésre méretezett, azonban állandó gyalogos forgalomnak kitett közlekedési útvonal alá nem helyezhető, a gépjárműforgalomnak kitett területre nem telepíthető, az teljes mértékben kizárandó ( csak betonozással megerősített födém esetén lehetséges )!

 • Fák és növények környezetében a tartály a fatörzstől 2,5m-nél közelebbre ne kerüljön. A tartály fölé és mellé csak olyan növényeket telepítsen, melyek gyökérzetének nem lesz útban a tartály, illetve a gyökér növekedés közben sem nyomja a tartály falát!

 • Lejtők esetén statikus szakemberrel meg kell vizsgáltatni, hogy a tartály 5 méteres körzetében szükség van-e támasztófal építésére.


  Tartály telepítése


a.) munkagödör készítése

 • Készítsen egy munkagödröt sík alappal, melynek mérete minden irányban minimum 0,5 méterrel haladja meg a tartály legnagyobb méretét a munkavégzés, valamint az ágyazati anyag feltöltésének/visszatöltésének és tömörítésének helyigénye miatt.

 • Az omlásveszély elkerülése érdekében a munkagödör falát 35-80 fokos szögben felfelé tágítani szükséges!

 • A munkagödör mélységének meghatározásakor figyelembe kell vennie azt, hogy ajánlott a minimum 15 cm-es alsó ágyazat, és a tartály minőségétől és kialakítástól függően 5-25 cm vastagságú földtakarással terhelhető. Ha a vastagabb földtakaró szükséges, akkor a tartály tetejét betonozással erősíthetjük meg, melynek vastagsága arányos kell legyen a földtakaró vastagságával! A betonmennyiség számításához kérje építész segítségét! FONTOS: a betonozás a tartály függőleges síkjától oldalt, körben, legalább 0,5 – 0,7 m-rel szélesebb legyen !

 • A föld kiemelése után a munkagödör alján - célszerűen sóderből – alakítsa ki a az alsó ágyazatot, melyet kellően tömöríteni kell (3–szoros gépi döngölés vagy ezzel egyenértékű kézi tömörítés), majd vízszintezze. Az ágyazatban nem lehetnek éles kövek, kitüremkedések! Fontos, hogy a gödör alja vízszintes és sík kialakítású ill. kellően tömörített legyen!


b.) tartály lehelyezése, csőcsatlakozások kialakítása

 • A tartályt óvatosan (hevederek segítségével) eressze le a munkagödörbe és ellenőrizze, hogy vízszintben van–e. Ha a tartályon vannak emelőfülek, akkor azok csak a tartály üres állapotában használhatók.

 • A csőcsatlakozások kialakítása igen változatos lehet, a legolcsóbb, legpraktikusabb kialakításhoz kérje segítségünket, több infó a www.tartalywebaruhaz.hu oldalon!


c.) feltöltés, tömörítés

 • Töltse meg a tartályt kb. ¼ - 1/3 térfogatig vízzel.

 • Helyezze fel az tartályfedelet, hogy a felső visszatöltés során ne kerüljön kavics, homok a tartályba.

 • A tartály körüli töltőanyagot – föld, homok, homok-sóder keverék (0,8 – 0,32 tartományban) 0,1 méteres rétegenként egyenletesen töltse fel a tartály körül. Minden réteget kézi tömörítőeszközzel körkörösen, lazán, egyenletesen döngöljön le. A döngölés során adagolható cement is, így egy erős , ún. stabilizált töltőréteg jön létre! Gépi tömörítés tilos! Tilos a kiemelt földet a tartály közvetlen közelébe visszatölteni! A tartály alsó 1/5-ig a töltőanyag iszapolása megengedett, de csak fekvő hengeres tartály esetében, egyéb esetben tilos!

 • Ha az oldalsó ágyazat feltöltése elérte a tartályban lévő víz magasságát, a tartály be- és elvezető csöveinek bekötése, majd lezárása után a tartályt folyamatosan úgy kell teljesen teletölteni vízzel, hogy a töltőanyag adagolással arányosan töltődjön, ill. mindig felette legyen kb. 0,15 m - 0,2 m-rel!

 • Ezt követően folytathatja - az előzőekben részletezett módon - az oldalsó ágyazat kialakítását.

 • Menet közben ellenőrizze a bekötött csöveket. Ezeknek feszültségmentesen jól rögzítve kell lenniük.

 • Az utolsó ~ 20 cm-es réteg feltöltéséhez használhatja a munkagödörből kiemelt földet, de az hegyes, éles köveket nem tartalmazhat! Építési törmelék visszatöltése tilos!

 • Ha a tartály telepítési mélysége az alapméretezés szerinti (általában 25 cm-es) földtakarót meghaladja, a tartály tetejét - a földterhelés kiváltására- betonozással megerősíteni szükséges! A betonozás vastagságát, minőségét számítással kell meghatározni, ehhez kérje statikus segítségét!


Fontos: Az alapkivitelű tartály talajvizes területre nem telepíthető! Az alapkivitelű tartály max. 25 cm-es talajtakaróra + gyalogos közlekedésre méretezett. Ezt meghaladó terhelés esetén a tartályt betonozással meg kell erősíteni!


Telepítés közbeni egyéb infók esetére a telefonszám: 30/383-4000 vagy 30/2985814


TELEPÍTÉSI PL.:

tartaly rajzTartály telepítés
tartály telepítés
-------------------- ----- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

tartaly godor

tartaly betonozas
2. HASZNÁLT, ÁLLÓ ( esetleg fekvő ) HENGERES TARTÁLYOK FÖLDBE TELEPÍTÉSE BETONOZÁSSAL:
 
A használt állóhengeres pp. műanyag tartályok általában földfeletti tárolásra készültek. Mint ilyenek, a kívülről befelé ható oldalterhelésekre nem megfelelően vannak méretezve, így ha a földbe telepítjük egy erősítő betonozás alkalmazása szükséges!

A betonozással történő tartály telepítés lépései:
 • A tartály telepítésénél az általános leírás szerint járjon el!
 • A kialakított gödörbe állítsa bele az álló hengeres pp. műanyag tartályt.
 • A tartályt engedje tele vízzel, így a tartály fala mintegy zsaluként üzemel.
 • A föld visszatermelésével egyidőben  alakítson ki vékony , mintegy 3-5 cm-es beton réteget a tartály fala mellett, úgy hogy először egy-egy lapátnyi betont tegyen a tartály fala mellé körkörösen, majd a beton mellé mehet a föld ( igény esetén készíthet a betonozáshoz csúszózsalut is, így könnyebb a betonozás). Pl.: 1 db ~ 5 m-es álló hengeres pp. műanyag tartály falához  - 1,8 m átmérő ~ 2 m magas - 5 cm vastag betonnal számolva  kb. 0,6 m3 beton szükséges.
 • Ha a tartály oldalbetonozása kész, várjunk 1-2 napot, amíg megszilárdul, majd ezt követően készítsük el a tartály tetejére a betonfödémet. A betonfödém vastagságát a terhelés határozza meg, vagyis minél vastagabb a talajtakaró annál vastagabb betont kell készíteni. A födém a tartály függőleges síkjától számítva legalább 0,5 m-re lógjon ki. A betont vasalással erősíthetjük!
 • Mielőtt a tetőt betonozná, a tartály belsejében távtartó - teherhordó - oszlopot kell elhelyezni. Ez praktikusan lehet 2 m hosszú 110-es méretű PVC lefolyócső méretre szabva - ezekből több db-ot használjunk, egyenletesen elosztva. Ha a beton megszilárdul a csövek kivehetők.
 • Az oldalfalak és a tető megszilárdulását követően a tartály használható!
 • Az így betonozott tartályok sem alkalmasak talajvizes területre!

3.  HEGESZETT PP./PE tartályok telepítése

Tartály telepítése

-képes segédlet-

A földbe telepítés során a tartályt oldalról a föld nyomóereje, felülről pedig a földtakaró vastagságából adódó tömeg nyomja a tartályt!

A telepítéskor a földbe helyezett tartályt folyamatosan feltöltjük vízzel - így nem horpad be a telepítés során - mintegy zsaluként funkcionál -, valamint a betöltött víz tömege már a telepítés során terheli az aljzatot, az esetleges hibák hamarabb felfedezhetők!


 • A telepítési hely kiválasztása és ennek feltételei


 • A tartály elhelyezéséhez a szélességi és hossz mérettel arányos szabad terület álljon rendelkezésre, hogy a gödör akadálymentesen elkészíthető legyen.

 • A tartály és a legközelebbi épület között legalább 1m védőtávolságot ajánlatos megtartani. Ha a munkagödör mélysége meghaladja az alapozás mélységét a távolságot 3-6 méterre meg kell növelni. A tartály fölé építeni tilos!

 • Kerülje a tartály talajvizes területre történő telepítését. A tartályokat talajvizes területre nem ajánljuk, még betonozással sem! Ha van talajvíz, akkor oda másfajta tartályt kell telepíteni!

 • A tartály terhelés szempontjából az ajánlatban szereplő földtakaróra, valamint gyalogos közlekedésre méretezett, azonban állandó gyalogos forgalomnak kitett közlekedési útvonal alá nem helyezhető, a gépjárműforgalomnak kitett területre nem telepíthető, az teljes mértékben kizárandó ( csak betonozással megerősített födém esetén lehetséges )!

 • Fák és növények környezetében a tartály a fatörzstől 2,5m-nél közelebbre ne kerüljön. A tartály fölé és mellé csak olyan növényeket telepítsen, melyek gyökérzetének nem lesz útban a tartály, illetve a gyökér növekedés közben sem nyomja a tartály falát.

 • Lejtők esetén szakemberrel meg kell vizsgáltatni, hogy a tartály 5 méteres körzetében szükség van-e támasztófal építésére.


 • Tartály telepítése


a.) munkagödör készítése

 • Készítsen egy munkagödröt sík alappal, melynek mérete minden irányban minimum 0,5 méterrel haladja meg a tartály legnagyobb méretét a munkavégzés, valamint az ágyazati anyag feltöltésének/visszatöltésének és tömörítésének helyigénye miatt.

 • Az omlásveszély elkerülése érdekében a munkagödör falát 35-80 fokos szögben felfelé tágítani tanácsos.

 • A munkagödör mélységének meghatározásakor figyelembe kell vennie azt, hogy ajánlott a minimum 15 cm-es alsó ágyazat, és a tartály 25 cm vastagságú földtakarással terhelhető. Ha a vastagabb földtakaró szükséges, akkor a tartály tetejét betonozással erősíthetjük meg, melynek vastagsága arányos kell legyen a földtakaró vastagságával és a betonozás a tartály szélének függőleges síkjától oldalt legalább 0,5 – 0,7 m-rel szélesebb legyen ! A betonozást úgy kell elkészíteni, hogy a tartályt ne terhelje!

 • A föld kiemelése után a munkagödör alján - célszerűen sóderből (1) – alakítsa ki a az alsó ágyazatot, melyet kellően tömöríteni kell (3–szoros gépi döngölés vagy ezzel egyenértékű kézi tömörítés), majd vízszintezze. Az ágyazatban nem lehetnek éles kövek, kitüremkedések.


b.) tartály lehelyezése, csőcsatlakozások kialakítása

 • A tartályt gépi vagy kézi erővel eressze le a munkagödörbe és ellenőrizze, hogy vízszintben van–e. Ha a tartályon vannak emelőfülek, akkor azok csak a tartály üres állapotában használhatók .

 • Ha kisebb tartálya van, a tartályban helyezze el a mellékelt, szükséges mennyiségű PVC vagy KG-PVC oszlopot, a nagyobb tartályokban ezek behegesztve kerülnek elhelyezésre!

 • A csőcsatlakozások kialakítása igen változatos lehet, általában gumi csatlakozót ajánlunk a tartályokhoz, melyek a tartályon a helyszínen bárhol elhelyezhetőek a legmagasabb vízszint felett ( a csatlakozók nem nyomásállóak, csak cseppmentesen tömítenek). A legolcsóbb, legpraktikusabb kialakításhoz kérje segítségünket!

 • Ha csövek -tartóoszlopok a helyükön vannak akkor az oszlopok felett a tartály tetejét kivágva ( az oszlopnál kisebb átmérőben) a lyukon a csöveket fel kell tölteni híg betonnal a megfelelő merevség eléréséhez. Ha a beton megkötött, a telepítés folytatható ( a kisebb tartályoknál ( ahol nincs behegesztve a merevítő oszlop ), az oszlop betonozása elhagyható!


c.) feltöltés, tömörítés

 • Töltse meg a tartályt kb. ¼ - 1/3 térfogatig vízzel.

 • Helyezze fel az tartályfedelet, hogy a felső visszatöltés során ne kerüljön kavics, homok a tartályba.

 • A tartály körüli töltőanyagot – föld, homok, homok-sóder keverék (0,8 – 0,32 tartományban) 0,1 méteres rétegenként egyenletesen töltse fel a tartály körül. Minden réteget kézi tömörítőeszközzel körkörösen, lazán, egyenletesen döngöljön le. Gépi tömörítés tilos! Tilos a kiemelt földet a tartály közvetlen közelébe visszatölteni.

 • Ha az oldalsó ágyazat feltöltése elérte a tartályban lévő víz magasságát, a tartály be- és elvezető csöveinek bekötése, majd lezárása után a tartályt folyamatosan úgy kell teljesen teletölteni vízzel, hogy a töltőanyag adagolással arányosan töltődjön, ill. mindig felette legyen kb. 0,1m - 0,2 m-rel!

 • Ezt követően folytathatja - az előzőekben részletezett módon - az oldalsó ágyazat kialakítását.

 • Menet közben ellenőrizze a bekötött csöveket. Ezeknek feszültségmentesen, jól rögzítve kell lenniük.

 • Az utolsó 25cm-es réteg feltöltéséhez használhatja a munkagödörből kiemelt földet, de az hegyes, éles köveket nem tartalmazhat!


1 >>> a tartály aljzata lehet beton, de lehet sóderágy, homok, stb. is, fontos, hogy keményre legyen döngölve, vízszintes és sík legyen, mérete igazodjon a tartály méreteihez!


2 >>> a legjobb ha a tartály oldalához ~ 5 cm vastagságban homok beton kerül , kézzel, csak annyira kell tömöríteni, hogy a tartály ne horpadjon be!


3 >>> a tartályok belsejében különféle módszerekkel oldjuk meg az erősítést, merevítést. Bizonyos esetekben van lehetőség a tartályok utólagos belső megerősítésére, ha szükséges, ezzel kapcsolatban keressen telefonon vagy e-mailban. Ha a tartályban előre elhelyezett 110-es PVC oszlop van, akkor az oszlopot felülről megfúrva, ki kell tölteni híg betonnal, a telepítés során! Ha nem előre elhelyezett oszlopot tesznek a tartályba a telepítés során ( kisebb tartályok) azok kitöltése betonnal nem szükséges. Ha a tartály tetejét betonozással kell megerősíteni, akkor az oszlop(ok ) behelyezése feltétlenül szükséges a betonozás előtt!


4 >>> a felső teherelosztó beton szélessége a függőleges síkon túllógó legyen, min. 40-50 cm-rel szélesebbre készítsük a tartálynál. A túllógás igazodjon a földtakaró vastagságához! Az új pp./pe., az új üvegszálas, valamint az új UNITANK műanyag tartályokat alap helyzetben ~ 25 cm-es földterhelésre készítjük. Ha a talajtakaró vastagsága meghaladja a ~ 25 cm-t, akkor a föld terhelés kiváltására a legolcsóbb és legtartósabb megoldás a tartály tetejére betonsapkát vasalással készíteni, melynek vastagsága arányos a tartály átmérőjével, kisebb tartálynál elég a vékonyabb, nagyobbnál a vastagabb beton. A beton méretezését végeztesse el szakemberrel!


5 >>> A tartály körüli töltőanyagot – föld, homok, homok-sóder keverék (0,8 – 0,32 tartományban) 0,1 méteres rétegenként egyenletesen töltse fel a tartály körül.


6 >>> csonkok : az alapméretű csatlakozó helyek 110 mm-es méretűek – igazodva a szennyvíz elfolyó PVC cső, ill. az esővíz befolyócső méretéhez, de lehet kérni eltérő méretezéssel is! Különféle funkciókra készítjük a tartályokat, így a csonkokat is: befolyó, kifolyó, túlfolyó, szellőző, elektromos vezetékhez, szivattyú szívó csonk, stb.

A szokásos tokos csatlakozókon kívül kérhetők külső-, ill. belső menetes csonkok, ill. lehetőség van KPE csőcsatlakozók szerelésére is. Igény esetén, opcióként, bronz ill. rozsdamentes szerelvények elhelyezése is megoldható!


7 >>> a tartály nyak részét - dóm – az alap méretezés szerint készítjük. Új pp./pe. és üvegszálas műanyag tartálynál az alap méretezés d=~ 47 cm átmérő és ~ 25 cm magas, UNITANK PE fekvő hengeres tartályoknál d= ~ 60 cm, és ~ 25 cm magas, tetején járható, sapkaszerű tetővel! Ha a tartály mélyebbre kerül, a nyak magasságát opcionálisan növeljük, ill. igény esetén az átmérőt is!

tartaly telepites

A telepítés során felmerülő problémák kapcsán keressen e-mailban az info@tartalygyar.hu címen, sürgős esetben a 30/2985814 es számom!

Igény esetén a tartályok telepítéséhez személyes segítséget is biztosítunk!

Igény esetén a tartályok telepítését is elvégezzük!

Fontos:

 • az új műanyag tartályok alapkivitelben 25 cm-es földtakaró terheléssel készülnek;

 • műanyag tartályokat talajvizes környezetbe nem ajánlunk;


4. ACÉL vagy talajvizes területre készített műanyag TARTÁLYOK TELEPÍTÉSE TALAJVIZES TERÜLETRE:

Fontos:
 •  talajvizes területen az irányadó a maximális ( néha előforduló) talajvízszint ;
 • a beton mennyiség számításához kérje szakember  segítségét;
A fekvőhengeres acéltartályok - ill. a talajvizes területre méretezett műanyag tartályok - földalatti elhelyezésre - főleg talajvizes területre -, készültek. Mint ilyenek, a kívülről befelé ható oldalterhelésekre is méretezve vannak, így akár 100% talajvizes területre is telepíthetők, azaz teljesen is merülhetnek a talajvízbe.
FONTOS: A tartály ugyan erős, talajvizes területen történő telepítésre megfelel, azért Archimédesz törvénye ezekre a tartályokra is érvényes, azaz ha üres, akkor a térfogatával arányos felhajtó erő hat rá. Azaz ha a tartály 5 m3-es  akkor - víz esetében - ~ 5 tonna felhajtóerő hat a tartályra, ha teljesen talajvízbe merül. Ekkor, ha üres a tartály a talajvíz kiemeli a földből!!! 
Ezt megelőzendő egy rögzítő betonozás alkalmazása szükséges, mely akkora tömegű kell hogy legyen, hogy a tartályt üres állapotában is le tudja súlyozni. Maradva az 5 m3-es méretnél, az 5 m3-es acéltartály tömege ~ 1000 kg, tehát az 5000 kg-os felhajtó erő kiegyenlítésére  5000-1000 =~  4000 kg, azaz ~ 2-2,5 m3 beton szükséges ( a beton sűrűsége ~ 1800-2200 kg/m3) .
A betonozást lehet a tartály alá vagy a tartály fölé is tenni.
FONTOS: Ha a tartály alá kerül a betonozás, akkor az is talajvizes környezetben lesz, tehát arra is kell rászámolni felhajtóerőt, így ~ dupla mennyiségű betonra lesz szükség. A beton alapzatra acélpántokkal vagy a lábánál lecsavarozva  kell rögzíteni a tartályt
Ha a betont a tartály fölé rakja, akkor a terület  - praktikusan - felhasználható pl. parkolóként, közlekedő útként, stb.! Ha a föld felszíne alá kerül a beton , pl. 20-25 cm-rel, akkor a tartály tetején akár virágoskert is kialakítható!
A betont acélhálóval kell erősíteni.!

A betonozással történő tartály telepítés lépései:
 • A tartály telepítés megkezdésekor  az általános leírás szerint járjon el.
 • A kialakított gödörbe állítsa bele az acéltartályt. ( ha alul lesz a beton, akkor természetesen a már kialakított betonalapzatra. Ebben az esetben a következő lépésként  rögzítse a tartályt);
 • A tartályt engedje tele vízzel, így a telepítés során nem mozdul el ( ha beton alaphoz van rögzítve, akkor természetesen erre nincs szükség);
 • A föld visszatermelése körkörösen, folyamatosan tömörítve mehet.
 • Ha a tartály körüli földfeltöltéssel elértük a becsatlakozási pontokat, akkor csatlakoztassuk a tartályt a csőrendszerre, ellenőrizzük, hogy a tömítettség megfelelő-e!
 • Ha a felső betonozást választotta, akkor mielőtt a tetőt betonozná, megfelelően tömörítse a  visszatermelt talajt, majd helyezze el az acélhálót, ezt követően mehet rá a számított mennyiségű beton . 
 • Ha a tartály felső betonozása fölé még kerül föld  akkor a tartály nyakát megfelelő magasságúra kell visszavágni, vagy megnövelni.
 • A telepítést követően a beton (ok)  megszilárdulását követően a tartály használatba vehető!
Egyéb információk tekintetében küldjön e-mailt az info@tartalygyar.hu címre vagy keressen a 30/2985814-es számon! UNITANK-2 / UNITANK-3 , 2 és 3 m3-es szennyvízkezelő oldómedencékhez.

Fontos: A hibák elkerülése végett a beépítési útmutatót a munka megkezdése előtt tanulmányozza át és tartsa kéznél! Az útmutatóban leírtakat és a vonatkozó munkavédelmi előírásokat tartsa be!

Figyelmeztetés: A környezetbarát, újrahasznosított polietilén alapanyagból gyártott zárt tartályban nem tárolható ivóvíz és élelmiszer-ipari termékek, nyersanyagok!

 1. A telepítési hely kiválasztása és ennek feltételei - A tartály elhelyezéséhez egy legalább 5m átmérőjű szabad terület álljon rendelkezésre, hogy a gödör akadálymentesen elkészíthető legyen. - A tartály és a legközelebbi épület között legalább 1m védőtávolságot ajánlatos megtartani. Ha a munkagödör mélysége meghaladja az alapozás mélységét a távolságot 3-6 méterre meg kell növelni. A tartály fölé építeni tilos! - Kerülje a tartály talajvizes területre történő telepítését, a tartályok talajvizes területre nem megfelelőek!. - A tartály gyalogos forgalomnak kitett közlekedési útvonal alá elhelyezhető, ugyanakkor a gépjárműforgalomnak kitett területre nem telepíthető, az teljes mértékben kizárandó! - Fák és növények környezetében a tartály a fatörzstől 2,5m-nél közelebbre ne kerüljön. A tartály fölé és mellé csak olyan növényeket telepítsen, melyek gyökérzetének nem lesz útban a tartály, illetve a gyökér növekedés közben sem nyomja a tartály falát. - Lejtők esetén szakemberrel meg kell vizsgáltatni, hogy a tartály 5 méteres körzetében szükség van-e támasztófal építésére.

 2. Tartály telepítése a.) munkagödör készítése - Készítsen egy munkagödröt sík alappal, melynek átmérője minden irányban 0,5 méterrel haladja meg a tartály legnagyobb átmérőjét a munkavégzés, valamint az ágyazati anyag feltöltésének/visszatöltésének és tömörítésének helyigénye miatt. - Az omlásveszély elkerülése érdekében a munkagödör falát 35-80 fokos szögben felfelé tágítani tanácsos. - A munkagödör mélységének meghatározásakor figyelembe kell vennie azt, hogy minimum 15 cm-es alsó ágyazat szükséges, és a tartály földdel való takarása maximum a búvónyílás felső szintjéig lehetséges. - A föld kiemelése után a munkagödör alján - célszerűen sóderből – alakítsa ki a az alsó ágyazatott, melyet kellően tömöríteni kell (3–szoros gépi döngölés vagy ezzel egyenértékű kézi tömörítés), majd vízszintezze. Az ágyazatban nem lehetnek éles kövek, kitüremkedések. b.) tartály lehelyezése, csőcsatlakozások kialakítása - A tartályt óvatosan (hevederek segítségével) eressze le a munkagödörbe és ellenőrizze, hogy vízszintben van–e. A tartályon található emelőfülek csak a tartály üres állapotában használhatók (az üres tartály súlya cca.95 - 110kg). - A DN110-es cső vízzáró csatlakoztatásához – koronafúróval - egy 125mm átmérőjű furatot kell készítenie a tartályon megjelölt helyen. A gyártótól vásárolt ajakos gumitömítés behelyezése előtt a furat széleit gondosan tisztítani, sorjázni szükséges. - A csatlakozó csővezetéket legalább 10cm-es mértékben tolja át a gumitömítésen. c.) feltöltés, tömörítés - Töltse meg a tartályt félig vízzel. - Helyezze fel az aknafedelet, hogy a felső visszatöltés során ne kerüljön kavics, homok a tartályba. - A tartály körüli töltőanyagot - homok, homok-sóder keverék (0,8 – 0,32 tartományban) -0,2-0,3 méteres rétegenként egyenletesen töltse fel a tartály körül. Minden réteget kézi tömörítőeszközzel körkörösen, egyesnletesen döngöljön le. Gépi tömörítés tilos! Tilos a kiemelt földet a tartály közvetlen közelébe visszatölteni. - Ha az oldalsó ágyazat feltöltése elérte a tartályban lévő víz magasságát, a tartály be- és elvezető csöveinek bekötése, majd lezárása után a tartályt teljesen fel kell tölteni vízzel. - Ezt követően folytathatja - az előzőekben részletezett módon - az oldalsó ágyazat kialakítását. - Ellenőrizze a bekötött csöveket. Ezeknek feszültségmentesen jól rögzítve kell lenniük. - Az utolsó 20cm-es réteg feltöltéséhez használhatja a munkagödörből kiemelt földet, de az hegyes, éles köveket nem tartalmazhat!

  Tartály méretek:

  szennyvíz tartály méretei

   • A: 1060 mm;

   • B: 110 mm;

   • C: 2014 mm a 2 m3-es / 2820 mm a 3 m3-es;

   • D: 1110 mm;

   • E: 160 mm;

szennyvíz tartály méretei


   • F: 1180 mm;

   • G: 1340 mm;

Tisztított szennyvíz elosztó méretek:

szennyvíztisztító mező elosztó akna

   • A: 110 mm;

   • B: 400 mm;

   • C: 110 mm;

   • D: 290 mm;

 1. A tisztítótó-szűrő drénmező telepítése Az oldómedencében végbemenő anoxikus folyamatok során a szennyvíz megtisztul, viszont a tisztított víz további kezelésre szorul. Ezt a kezelést a tisztító-szűrő drénmezőben kapja meg. A már kezelt folyadék az oldómedencében töltött 3-4 napos tartózkodása után a tartályból a tisztító-szűrő mezőbe kerülve elszivárog a talajban és visszakerül a természetes körforgásba. A mező kialakítása az UNITANK-2-es és az UNITANK-3-as esetében a következő:

  • A szűrő árok mérete: 60x60cm;

  • A keletkező átlagos napi szennyvízmennyiség:

   • pl. UNITANK – 2 >> 4 fő x 120 l/fő/nap = 480 l/nap = 0,48 m3/nap; Táblázatból az alagcső hossza 1m3 szennyvíz szűréséhez 43m >> így 0,48m3-hez ~ 20,64 m, kerekítve ~ 21m szükséges. A hosszt meg kell növelni 30%-al, mivel az oldó medencénél kell lenni egy ágnak, amit pihentetnek. 21 x 1,3= 27,3~ 27 m >>> 3x9 m (rajz).

   • pl. UNITANK – 3 >> 6 fő x 120 l/fő/nap = 720 l/nap = 0,72 m3/nap; Táblázatból az alagcső hossza >> 1 m3 szennyvíz szűréséhez 43 m szükséges, így 0,72 m3-hez 30,96 m , ez ~ 31 m szükséges. A hosszt meg kell növelni 30%-al, mivel az oldó medencénél kell lenni egy ágnak, amit pihentetnek. 31 x 1,3= 40,3 m, ez ~ 41 m >>> 3x14 m >>> 42 m.

  • A tisztító-szűrő mező kialakítása a következő:

tisztito szuromezo kialakitasa
  • A tisztító-szűrő mező rétegrendjének a következőképp kell felépülnie:szikkaszto mezo kialakitasa
  • Tehát egy 60cm széles és 120cm mély szűrőárkot kell kialakítani melyben 25 cm mélyen fel kell tölteni a tisztító ágyazattal, majd a dréncső lefektetése után, azt újabb 25 cm magas réteggel kell befedni. Ezt követően lehet, a tisztító-szűrő árkot visszatemetni a kitermelt földel.

VISSZA
- Tartály, tartályok, tárolók, rozsdamentes bortartályok, használt és új borászati gépek, borászati berendezések -